Wednesday, July 15, 2015

Kekurangan Asid Folik Undang Bayi Cacat!

Terima Kasih!
Terima Kasih kerana sudi singgah ke blog,AdawiahNik@ gmail.com

Baru - baru ini , saya dapat ramai customer yang hamil, yang berusaha untuk hamil dan tak kurang juga customer yang dah hamil, dan nak ambil supplement.

Suka lah saya nasihatkan kepada mereka.Supaya makan yang berkhasiat.. Yang berzat.Pastikan makan sayur yang cukup dan rehat yang puas!

Apa itu Asid Folik?


Folic Asid (atau folate), juga dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel. Oleh itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Jika si ibu kekurangan folic acid, kesihatan bayi dalam rahim mungkin juga akan terjejas.
Mengapa ia PENTING?~ Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)
~ Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia).
~ Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.
~ Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:


* Sumbing lelangit (cleft palate)
* Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
* Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction)
* Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing 


Ketika hamil, kita bukan sahaja menampung keperluan tubuh badan kita, tetapi juga bayi yang dalam kanndungan.


Ngeri saya melihat gambar gambar, bayi yang dilahirkan sekiranya ibu nya kekurangan asid folik dalam badan!
Tanpa ibu sedari,pembentukan Spina Bifida diwaktu minggu mingu awal kehamilan.Kebiasaanya ibu ibu masih menyedari dirinya sudah pun hamil.Sekiranya di waktu itu, ibu kekurangan asid folik, bayi dalam kandungan itu berisiko tinggi untuk mendapat Spina Bifida.

Kebiasaanya jika pengambilan asid folik pada 12 minggu atau 3 bulan keatas,sudah tiada guna kerana ketika itu, kejadian pembentukan tiub saraf sudah sempurna.

Oleh itulah,ibu hamil digalakan untuk mengambil asid folik sekurang kurangnya 3 bulan sebelum kehamilan dan meneruskan sehingga 12 minggu atau hingga ke akhir kandungan sebaiknya.


Begitu jugalah bagi pasangan yang merancang untuk berumahtangga dan segera memperolehi cahaya mata.Mengapa? kerana jika anak pertama sudap idap Spina bifida ini, kemungkinan untuk kandungan seterusnya untuk penyakit yang sama , juga tinggi!

Jadi, makanlah makanan yang tinggi asid folik sebelum perkahwinan, sebelum merancang kehamilan dan semasa kehamilan.


Adakah pilihan bagi ibu ibu yang sangat tak sukakan sayur?Jangan bimbang, ibu ibu boleh ambil vitamin vitamin yang dibekalkan oleh klinik klinik kesihatan.Atau Shaklee ada bekalkan Vitamin B Complex yang kaya dengan asid folik yang tinggi.


120 biji, cukup untuk 4 bulan!

Bagi ibu ibu yang tidak mengambil B Complex berpeluang 5 x ganda dari ibu ibu yang mengambil B Complex.Anda boleh berusaha untuk kehidupan yang lebih sihat.Berikhtiar dan berkawakal.InsyaAllah.Salam Sayang,
AdawiahNik Supermom
Shaklee Dihatiku,
0133426343


0 comments:

Post a Comment