Friday, October 9, 2015

Kenapa Kita Memerlukan Vitamin Tambahan?

Didoakan pembaca blog saya mendapat rahmat Allah dan kasih sayangnya , juga di doakan agar menjadi kaya dan berjaya.. aaaamin..

############


Selalukan kita dengar orang - orang cakap, Eh , Orang dulu sihat je hidup sampai ke tua juga,, malah ada yang sampai 100 tahun, sihat je, tak de pun nak makan vitamin2 bagai.. .

Paling tidak pun , terdengar juga,

.

Orang asli tu , cuba tgk sihat je , lagi lah tak pakai kasut , tak de apa apa pun terjadi.
.

Saya akui, kebenaran kenyataan itu , cuba kita lihat , orang dulu hidup sihat , makan pun serba serbi sihat. segar segar  belaka, sayur sayuran dan buah tiada yang di suntik, juga mereka tiada makan makanan yang diproses.macam sosej, burger , dan sebaginya.
.

Aktiviti mereka pun keras, mereka jalan kaki. mereka membanting tulang mengerjakan sawah padi , toreh getah dan sebaginya. Juga diwaktu itu kurang pencemaran udara, mereka hidup dalam suasana yang harmoni dan segar!!
.

Zaman sekarang semua itu menjadi mimpi indah, mahukah kita terus hidup dalam keadaan tidak sihat,? makanan dan gaya hidup masakini juga turut mempengaruhi . Zaman sekarang terdedah dengan pencemaran udara, lebih labih lagi sekarang jerebu. Jerebu terkandung karbon monoksida ,sulfur diosida , netrogen dioksida , semua itu terpaksa kita  hidu .
.
 Tidak sihat bukan? ini semua meninggalkan radikal bebas dalam tubuh badan kita , Radikal bebas ini boleh di hapuskan atau dikurangkan dengan pengambilan anti oksidan dan rangkaian vitamin .KENAPA KITA PERLUKAN SUPLEMEN TAMBAHAN?

1.Melengkapkan dos vitamin harian kita
Ada beberapa situasi , badan kita memrlukan vitamin , bilamana dosnya dari makanan harian kita tidak mencukupi , contohnya vitamin c dan vitamin e. Vitamin c kita memerlukan 1000 mg sehari , bersamaan dengan  7 biji limau. banyak kan? kalau dalam rumah kita ada 5 orang , bermakna 7 x 5 bersamaam 35 biji. Nah!! kena sediakan 35 bj limau setiap hari. 

limau gedang 
2. Kebanyakkan buah  dan sayur yang dijual telah di sembur dengan perosak.


Kebanyakkan sekarang buah buahn dan sayuran yang kita beli di pasar semuanya telah di sembur dengan racun perosak. untuk elakkan dari di makan oleh binatang . menjadikan buah dan sayuran itu kurang berkualiti tinggi. Juga tanaman nya juga di tanam di tanam pada tanah yang sangat tidak subur dan kurang zat galiannya. kecuali yang ditanam secara organik.Ini juga akan mempengaruhi zat yang terdapat dalm buah dan sayuran itu sendiri.

 Kebanyakan sayur kini tidak lagi menyihatkan seperti dulu.


3.Zat makanan yang mudah hilang.
Apa maksudnya , maksudnya zat  vitamin makanan yang mudah  hilang sewaktu proses penghantaran , penyediaan  dan penyimpanan. Ketika penyediaan , kebanyakan zat dan vitaminnya hilang apabila berlaku proses pemanasan contohnya vitamin c pada brokoli , sawi hijau , kentang dan lain2.

MasyaAllah, ku fikir berkhasiat.. rupanya telah habis khasiatnya..
4.Makanan yang tidak seimbang
Akuilah kita, sememangnya, makanan seharian kita tidak seimbang dengan keperluan seharian. Kebanyakan bagi warga kota, kini menggemari makanan segera yang mudah dan cepat untuk dinikmati,ini sangat tidak sihat untuk kesihatan. Banyak yang terlebih adalah yang tidak sepatutnya , Juga yang sepatutnya lebih pula, tidak mencukupi. sememangnya pola pemakanan yang kita belajar dahulu , hanya tinggal di dalm buku je.. kan , kan?

Mi segera antara menu popular di kalangan rakyat malaysia!!


5.Gaya Hidup Yang Tidak sihat
Zaman sekarang dah berubah, Aktiviti semuanya menjadi mudah dan tidak aktif. Semuanya tidak memerlukan tenaga dan tidak mengeluarkan peluh langsung.Sebagai contoh , di pejabat kita guna kan lif dan tidak menggunakan tangga . Senaman tidak di jadikan rutin mingguan  atau harian untuk meningkatkan taraf kesihatan .


Lihat!!


6.Pencegahan dari awal
Penyakit datang , tanpa memberi amaran terdahulu. Kebanyakannya penyakit berpunca dari makanan , sebagai contoh garam dan kolestrol yang berlebihan ,mengundangnya penyakit darah tinngi dan stroke.Jika kita tahu,  anya boleh dicegah dengan pengambilan omega yang membantu melancarkan darah diseluruh badan , juga mampu memecahkan lemak jika diambil secara konsisten.

7. Pengambilan ubat ganggu penyerapan zat makanan.

Jika kita pengamal ubat sintetik, kebiasaanya ia akan menjadi pengganggu dalam proses penyerapan zat dan vitamin dari makanan.kerana sistem badan kita dipenuhi dengan agen sintatik. Jadi dengan mengambil suplement ia membantu ' menutrelkan semula sistem badan kita.ubat ubat sintetik.

Mudah mudahan entry saya kali ini , dapat manfaat pada kita semua, kita faham kenapa kita perlukan vitamin tambahan dalam keperluan seharian kita. Ingat! , vitamin bukan pengganti makanan , tetapi membantu menampung kekurangan nutrisi kita seharian , di sebabkan oleh perkara yang tulis diatas tadi.


Beminat dengan Shaklee?

Anda boleh hubungi saya;

Call; 0133426343
Whatapps / Telegram : 0133426343
 F/B : Adawiahnik

COD; Rawang , Selayang , Kuang ,

Kurier servis: Poslaju , Gdex , untuk seluruh Malaysia.

Nikmati perkhidmatan yang di tawarkan dari saya"

✔ Panduan pengambilan vitamin yang betul
✔Konsultasi PERCUMA after service secara berterusan
✔ Konsultasi priority by special request
✔ Setiap pmbelian menerima sesuatu yg istimewa
✔ Penghantaran percuma
✔ Jemputan ke group tertutup khas untuk pelanggan Shaklee

Saya pengedar Shaklee berdaftar, ID 945192
Your Trusted,
Shaklee Independent Disributor

Rabiatul Adawiah Nik Nor Din.


0 comments:

Post a Comment