Tuesday, September 6, 2016

RESEPI BANCUHAN TEPUNG PISANG DAN KELADI GORENG RANGUP HINGGA KE PETANG

BISMILLAHIROHMANIROHIM..

Selamat pagi.. walaupun jam menunjukkan menghampiri ke angka 12 tengahari.. Baru selesaikan bebrapa urusan pagi ini dan berehat sebentar. Baru berpeluang untuk berkongsi, bagaimana membuat bancuhan tepung , untuk menggoreng pisang ,  atau keledek.


Biasanya dulu saya buat, jadi lembik dan tak rangup. Jadi saya cuba risik pada pak cik yang menjual pisang goreng di depan sekolah. Dia beri saya resepi ini.Semoga bermanfaat untuk semua..

Pertama sekali, bahan bahannya 

1. Tepung Beras
2.1 Sudu Teh Baking Powder
3.1 sudu Serbuk Kunyit
4. 2.sudu ais krim soda
5. 1 sudu teh garam
6. Pisang /keledek

Mula - mula campurkan, semua bahan kering dan diikuti dengan ais krim soda. gaulkan sehingga sebati.Ia kan jadi seperti ini.

Kemudian, bolehlah kita masukkan air, sedikit demi sedikit dan gaulkan.Agak2 tidak terlalu pekat atau cair.Sedang elok untuk menggoreng.
Dah siap, bancuhan tepung untuk goreng pisang / keledek.
InsyaAllah.. Sehingga petang, ianya rangup!. Gambar selepas goreng ,tak sempat nak ambil, sudah habis, baru teringat, gambar belum di snap lagi. Ais krim soda tu, terpulang tau..nak letak boleh, tak nak letak pun tak pe.

Ok kalian,sehingga berjumpa lagi..Selamat mencuba !!









Jika kalian hendak dapatklan Supplement Shaklee, boleh ...

Hubungi Saya :

FB Adawiah Nik | 013-3426343 
(sms/whatsapp/telegram) | Adawiahnik@gmail.com

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

* Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat jangan lupa click "google +1" :-)
* COD - Rawang, Selayang,Kuala kubu baru,Gombak, Damansara,Kepong
                 *Pos laju ke SELURUH MALAYSIA











1 comment:

  1. Tidak boleh bayangkan kerangupan apabila mengunakan resepi didalam pot ini.

    ReplyDelete